#4 Unde găsești copii spre adopție?
Updated: Mar 18, 2020
Unde să cauți un copil adoptabil? La Maternitate, la casa de copii, în centrele de plasament, la asistent maternal?

Fuga la maternitate? NU!
Copiii adoptabili nu se găsesc în maternități, abandonați, așteptând un miracol, ca atare nu te gândi pentru nimic în lume să discuți cu vreo asistentă de la maternitate, pe care, cu șpaga de rigoare, o poți convinge să-ți dea ție un proaspăt nou născut, abandonat acolo de vreo femeie.
Protecția Copilului este înștiințată de toate abandonurile din maternitate, iar acel copil - chiar dacă a stat singurel în maternitate luni întregi - până la urmă tot în grija statului intră. Asta dacă nu a fost preluat în regim de urgență de Protecția Copilului și plasat la un asistent maternal profesionist. Sunt mituri acelea că vecina cuiva știe pe cineva care a luat un copil din maternitate și a rămas la el! Nu se poate asta, deci scoate ideea de pe listă!
Copilul vreunei femei cu 10 copii acasă? NU!
Nu vorbi nici cu vreo femeie din sat care tocmai a născut și mai are vreo 10 copii acasă și vrea să scape de vreunul.
Copilul vreunei minore însărcinate? NU!
Nici nu discuta tu între patru ochi cu vreo minoră rămasă însărcinată să-i iei tu copilul când va naște, că tot o ilegalitate este, și... poți să știi în ce te bagi?
Mama surogat? NU!
În România nu există - deocamdată - legislație care să permită nașterea copilului tău de o altă femeie, deci urmează căile legale!
De la casa de copii? DA, e un punct de plecare!
Trebuie să știi că, în ziua de azi, nu mai există acea imagine de pe timpul comunismului privind locul în care poți găsi un copil spre adopție.
Da, cândva existau orfelinate, uneori chiar adevărate lagăre pentru copii fără șanse, locuri impresionante în care cine intra ieșea ori plângând, ori cu un copil prins de picior strigând-o deja mama sau cu un copil lipit de suflet. Nu, acum nu mai e așa, ca în poveștile dramatice de odinioară.
Există copii instituționalizați, care locuiesc în case de copii, în colective largi, aici fiind vorba mai degrabă de copii cu probleme, copii deloc sau greu adoptabili, copii mai mari, cu vârste mai înaintate, cu probleme de sănătate, handicapuri, dizabilități etc. Da, acesta poate fi un loc cu povești cumplite, pentru că viața acolo e o luptă dură de supraviețuire.
Nu toți copiii aflați în centrele de plasament sunt adoptabili, deci, chiar dacă ajungi să faci o vizită prin astfel de,locuri și ți s-a lipit un copilaș de suflet, nu înseamnă că vei putea avea acel copilaș. Nu toți sunt dați spre adopție, adică părinții lor naturali încă se mai interesează de ei, încă îi mai vizitează sau încă nu și-au dat acordul ca acel copilaș să intre pe lista de adopții.
Totuși, ar fi un mare curaj pentru tine să iei un copil de la casa de copii, deoarece, în general acolo sunt ținuți copiii care vin la pachet, de obicei, și cu o problemă. Sau cel puțin o problemă...
De la asistent maternal? 100% DA!
Există copii aflați în plasament familial, care locuiesc la un asistent maternal profesionist (AMP). În acest caz, copiii trăiesc în casă, alături de familia respectivă, în condițiile de trai verificate și acceptate de direcțiile de Protecția copilului.
Nu oricine poate lua un copil în plasament. Asistenții maternali sunt angajații Direcțiilor de Asistență Socială și Protecția Copilului, sunt persoane monitorizate, supravegheate, chemate la raport, vizitate periodic de cei de la Protecția copilului. Asistenții maternali sunt atestați în această meserie, după niște criterii profesionale foarte bine definite, nu oricine poate fi asistent maternal. Acesta e jobul lor, nu e o activitate pe care o fac din dragoste, nici din caritate, ci pentru bani. Că este esențială și grija și dragostea pe care sunt dispuși să o investească, asta e adevărat, dar totuși pentru ei e un job, tot așa cum e cel de educatoare, de învățătoare ș.a.m.d. Nu e mama! Nu e tata!
Asistentul maternal este persoana cu care (pe lângă reprezentanții de la Protecția Copilului, și aici vorbesc de o echipă formată de obicei din asistenți sociali și psihologi) vei fi o vreme în legătură, trecându-le pragul pe perioada potrivirii cu cel mic.
După ce începi să vizitezi copilul, fii atentă și la:
mediul, casa, locul, camera în care trăiește copilul. Da, poți găsi copii care trăiesc în mediul rural (de cele mai multe ori), dar și în mediul urban,
la nivelul de educație al familiei respective,
la interacțiunea copilului cu asistenții maternali și cu familia lor,
la interacțiunea cu ceilalți copii aflați în plasament. De cele mai multe ori, la acel asistent maternal sunt plasați mai mulți copii, dar acest lucru depinde de fiecare județ, pentru că sunt județe cu un număr mai mare de copii dați în plasament și un număr insuficient de asistenți maternali, ceea ce face ca celor existenți în sistem să li se dea în grijă chiar și 2-3 copii odată. Am cunoscut o familie de 2 asistenți maternali cu 6 copii în plasament, iar viața acolo era o reală luptă de supraviețuire.
Ca atare nu sunt valabile prejudecățile tale, ale familiei sau ale societății că un copil adoptat provine de pe stradă, din maternitate sau de la casa de copii, pentru că acum majoritatea trăiesc în familia unui asistent maternal, cărora copiii le spun de obicei mamă și tată.
#adoptieromania #adoptiecopil #copiispreadoptie #copiiadoptabili #copiiinplasament #plasamentcopii #asistentmaternal #centreplasament #asistentmaternalromania