top of page
  • generic-social-link
  • facebook

Un blog despre copii adoptivi și mame adoptive

#5 Selecția perfectă: ce fel de copil vrei?

Updated: Mar 18, 2020

Scrie ce copil visezi! Dar nu chiar orice se poate alege...

Ceea ce poți scrie pe cererea ta de adopție se referă la câteva criterii de selecție cheie, dar din păcate nu poți alege chiar orice. NU poți menționa culoarea părului, culoarea ochilor, dar poți indica următoarele:


Vârsta copilului


Există unele categorii de vârstă foarte căutate, cum ar fi categoria de vârstă 0-2 ani, spre care își îndreaptă atenția cele mai multe familii adoptatoare.


Cel mai mare procent de adopții din fiecare an se referă la copiii sub 2 ani, deși numărul de copilași de această vârstă nu este și cel mai numeros. Numărul mic de copii adoptabili mici face, pentru familiile adoptatoare, căutarea și așteptarea foarte grea, adeseori perioada de valabilitate a atestatului (de 1 an) fiind depășită, necesitând prelungirea acestuia cu alte acte la dosar.


Cei mai mulți copii din sistem au vârste între 6-12 ani, categoria 0-2 ani fiind pe locul 3 ca număr de copii disponibili spre adopție.


În cazul meu: când am decis adopția, am căutat din start un copilaș ceva mai mare, de vârstă preșcolară, având principalele deprinderi încheiate: să mănânce singur, să se spele singur, să se îmbrace singur, să vorbească, să meargă, deci un copil independent. Ca atare am indicat ca interval de vârstă 3-6 ani. La sfatul psihologilor de la Protecția Copilului, mi s-a spus să lărgesc intervalul până la 8 ani. Poți indica deci ce interval dorești!



Sexul copilului


Numărul de copii adoptabili fete și băieți este aproximativ egal, deci se găsesc copii din ambele tabere în mod egal.


Trebuie să te gândești dacă acest lucru contează, deci poți trece unele sau ambele sexe pe cererea de adopție.


În cazul meu: eu am dorit din start fete, pentru că aveam ideea (preconcepută) că e mai greu să crești un băiat. M-am gândit cu un pic de frică la bagajul genetic și, femeie singură fiind, mi-a fost teamă că nu voi putea gestiona situația mai târziu. Am considerat că fetele sunt mai ușor de educat, crescut, controlat, idee greșită de altfel, viața mi-a arătat ulterior că și educația unei fete poate fi foarte grea.



Etnia copilului


Un criteriu de pe cererea de adopție este etnia. Ai tot dreptul să refuzi copii din anumite etnii și știi foarte bine la care dintre ele mă refer aici. Dar atenție, aici există un clenci: nu toți copiii de romi figurează în sistem ca fiind romi.


Dacă e vorba de un copil de altă etnie, asistentele sociale vor căuta să găsească tot felul de temeni amabili și politicoși, pentru a nu folosi cuvinte precum țigan, rom etc.


Vei auzi fraze gen: părinții sunt romi de oraș, romi cu școală, romi ”mai albi”, sunt romi integrați printre români, sunt romi care figurează ca români și alte sinonime prin care se încearcă de fapt catalogarea copilului în vreo etnie care ar putea crea reacții negative din partea potențialului părinte.


Starea de sănătate a copilului


Poți fi foarte ferm în indicarea stării de sănătate a copilului, spunând în cerere că dorești copil sănătos și normal dezvoltat.


Totuși există situații - și tot respectul pentru curajul lor! - când părinții adoptivi menționează că nu contează starea de sănătate, ci ar accepta și copii cu probleme de sănătate, cu ușor handicap sau chiar cu handicapuri majore, deoarece șansele de a găsi un copil din această categorie, chiar și de vârste foarte mici, fiind foarte mari, aceștia fiind, de obicei, copiii pe care îi refuză aproape toată lumea.


Frați/surori


Foarte mulți copii aflați în sistemul de protecție provin din familii numeroase, în cele mai multe cazuri toți copiii din familia respectivă fiind preluați în grija statului, dar nu neapărat la același asistent maternal.


Vei fi întrebat, în cerere, dacă ai accepta să adopți și doi frați deodată, deci poți menționa da sau nu la această întrebare.


În cazul meu: fetele mele provin din familii numeroase, dar, până în acest moment, când scriu acest post, nu am primit informații prea bogate despre ceilalți frați, decât ca număr și vârste, și nici nu a avut loc vreo întâlnire a fetelor mele cu frații lor de sânge.

 

Toate aceste criterii pe care tu le vei indica pe cerere (cam puține, așa e...) vor fi introduse în calculator, în baza de date, pe seama cărora se vor face căutările de rigoare.

366 views0 comments

Recent Posts

See All

Un blog despre copii adoptivi și mame adoptive

bottom of page