top of page
  • generic-social-link
  • facebook

Un blog despre copii adoptivi și mame adoptive

#6 Calculatorul caută un copil pentru tine

Updated: Mar 18, 2020

Preferințele indicate de tine pe cererea de adopție vor fi introduse în calculator. Încep căutările pentru faza de potrivire.


Calculatorul găsește, telefonul sună!


După căutarea computerizată, se vor găsi 2-3 nume care întrunesc condițiile tale și, după câteva zile - deși poate dura ți câteva săptămâni - de la depunerea dosarului/cererii, vei fi chemat.


Îți va sări inima în sus de emoție când vei auzi la telefon: ”am găsit un copil pentru dv., vă invităm să treceți pe la noi”.


La primul copil, totul a mers rapid! La vreo 3-4 luni de la finalizarea dosarului, mi s-a prezentat un singur nume: Oana. Fără poze, o poveste, locuia la 10 km de mine, deci - ce mai? - toate avantajele! A fost dragoste la prima vedere, potrivire rapidă și totul a dus direct la adopție în câteva luni. Norocul începătorului!


La al doilea copil, căutările au durat mai mult. Aproape că nu mai speram să se găsească un copil, eram pregătită să renunț. Se apropia termenul de expirare a atestatului de persoană adoptatoare (valabil un an) și nu mă încânta ideea s-o iau de la capăt cu alt dosar, alt atestat etc.


Până am cunoscut-o pe Mona, am avut 3 întâlniri diferite cu cei de la Protecția Copilului, la distanță de câteva luni, în cadrul cărora mi s-au prezentat câte 2-3 nume cu povești și poze.


Nu ești mulțumită? Spui NU!

Nu te obligă nimeni să accepți cazurile prezentate. Spui nu și se caută din nou, așteptând alte câteva zile sau săptămâni.


Ți se pot prezenta nume, vârste, date despre starea de sănătate a copilului, despre mediul în care trăiește (la țară, la oraș), ceva din istoricul familial al copilului, ce pasiuni are, ce nivel de dezvoltare cognitivă are, eventual și poze. Despre familia de sânge, da, ți se vor da câteva detalii, dar de multe ori acestea nici nu se cunosc sau sunt extrem de sumare. Acum, când mă gândesc, nici nu-mi aduc aminte prea multe informații primite despre familiile fetelor mele.


Pozele... da, or fi ele concludente, dar, în cazul meu, am văzut poze foarte drăguțe, cu fetițe îmbrăcate frumos, dar abia la fața locului am putut vedea mai clar... culoarea pielii - uneori mult prea întunecată pentru puterea mea de acceptabilitate - sau deficiențele de creștere, sau nivelul foarte scăzut de igienă, de educație etc. Pe acestea nu ți le spune nimeni în prezentare, de aceea trebuie să vezi copilul cu ochii tăi, și nu o singură dată!


Oferta 2+1


În general, se ține cont - și nu prea - de criteriile indicate în cerere. De exemplu:


Deși am indicat un interval clar de vârstă, de fiecare dată mi s-a prezentat și un copil mai mare.


Deși am dat indicii despre starea de sănătate, de fiecare dată mi s-a prezentat și un copil cu probleme grave de sănătate sau cu handicap.


Deși la depunerea cererii de adopție am dat indicii clare despre ”culoarea pielii”, de fiecare dată mi s-a prezentat și un copil rom.


Deși propunerile oferite nu erau chiar conform cererii mele ca vârstă, dezvoltare cognitivă și chiar ca etnie, deși se aflau la oarecare distanță de mine, de fiecare dată, la toate cele 3 întâlniri, am acceptat să cunosc câte unul din copiii prezentați.



Distanța poate fi un impediment


Mai întâi se va căuta în rețeaua județului în care locuiești. Dacă niciun copil nu corespunde criteriilor, se va căuta în județele limitrofe. Dacă nici așa nu se va găsi nimic, se va căuta la nivelul întregii țări, deci perioada de așteptare poate varia în funcție de preferințele tale. Pentru copii mai măricei, se va găsi ceva destul de repede. Cu cât vârsta copilului scade, cu atât perioada de așteptare se prelungește, ceea ce pune din greu la încercare răbdarea familiei adoptatoare.


Sunt județe cu un număr mare de copii în sistem, dar și orașe în care ”oferta” este extrem de săracă și te-ai putea trezi în situația să colinzi toată țara pentru a vizita ba un copilaș, ba altul.


Trebuie să te pregătești pentru o adevărată navetă, deoarece vizitele pot fi numeroase și trebuie să faci față unor deplasări chiar și la sute de kilometri distanță.


La primul copil, asistentul maternal locuia într-un sat aflat la 10 km de mine, ceea ce ne-a oferit timp suficient să ne vedem des, de câteva ori pe săptămână, ceea ce a legat foarte repede și ușor relația. Dar, înainte de a începe potrivirea cu mine, aceeași fetiță fusese vizitată - o singură dată - de o altă familie de foarte departe, dar care a renunțat imediat din cauza distanței.


Până la al doilea copil, așadar, am trecut și prin alte 2 încercări de potrivire nereușite, pe care le-am întrerupt după 2 vizite. Am cunoscut o fetiță în județul Suceava, una în județul Vaslui și, în final, m-am decis asupra Monei, din județul Iași.


În cazul meu, nu distanța a decis, dar vă voi spune mai multe despre acest subiect într-un alt articol, special dedicat vizitelor la domiciliu.

 

#fazadepotrivire #gasituncopil #cautaricopiladoptie #adoptiecopil #adoptiecopii #copiiadoptabili #vizitacopiladoptie

358 views0 comments

Recent Posts

See All

Un blog despre copii adoptivi și mame adoptive

bottom of page